(1) Brottslingens gåta fick sin lösning när 1800-talskriminologen Cecare Lombroso undersökte den berömde stråtrövaren Vihellas skalle. "Han är en atavistisk varelse som i sin person återspeglar de vilda instinkterna hos den primitiva mänskligheten och de lågt stående djuren."
Ännu mera bakåtbildad än den kriminelle mannen är den prostituerade kvinnan. Lombroso konstaterar att hon, då hennes stortå är brett separerad från de övriga, liksom en apa kan gripa saker med fötterna.
Hur Lombroso kommit över den informationen är okänt.
(2) Dubbelt belastad är Bram Stokers romanhjälte greve Dracula. Hans fysionomi är nästan helt baserad på Lombrosos beskrivning av brottslingen: massiva ögonbryn som möts över den örnlika näsan, bleka och spetsiga öron.
Men han har också något av horan i sig. När han kryper ner för väggarna på sitt slott griper fingrar och tår kring hörnen på de blankslitna stenarna. Snabb som en ödla med huvudet nedåt och slängkappan kring sig som stora vingar.
(3) Den hotfulla figuren dyker åter upp (eller ner) i T S Eliots Det öde landet.
"... pep fladdermöss med barnansikten, flaxade/och kröp utför en svartnad vägg med huvut före."
(4) Ytterligare transformerad kryper han vidare i James Camerons The terminator. Horan-brottslingen-vampyren-
fladdermusen har i Camerons manus blivit en robot. Uppochned kryper han fastklamrad i underredet på en lastbil "som en mänsklig fluga, mot kameran. Det vänstra ögat glöder som ett kol i mörkret".
Expressen