Tillit till IT?

Oivvio Polite hittar - kanske - årets viktigaste debattbok.

Någonting väldigt viktigt håller på att hända. Kanske. Det är ungefär vad som med säkerhet kan sägas om samhällsutvecklingen betraktad ur ett IT-perspektiv.

Kanske är förändringarna så fundamentala att vidden av dem bara kommer kunna förstås retrospektivt. Kanske håller vi bara på att få ett oöverträffat reklammedium.

En sak är klar. Kanske. Vilken väg utvecklingen tar kommer inte att avgöras per automatik. Det kommer att avgöras genom kampen mellan viljor; politiska, ekonomiska och kulturella. Kanske.

Säkrast av alla sannolikheter staplade på varandra är den sista: hur det än går kommer det inte vara möjligt att vända. Vi står vid en korsväg. Det är mörkt. När vi passerat vägskälet kommer marken att sjunka bakom oss.

Ola Larsmo och Lars Ilshammar är två debattörer som tror sig veta vart dessa vägar leder och vilket ödesdigert vägval som håller på att göras.

I en nyutkommen bok net. wars - kampen om nätet samlar de bearbetade artiklar från de senaste åren. En stor del av utrymmet ägnar de åt att fästa läsarens uppmärksamhet på frånvaron av en kritisk debatt om IT:s samhällsroll.

Vänstern är vilse i pannkakan medan högern i nyliberal yra drar upp riktlinjerna. Bara Marknaden får råda kommer allt att utfalla till allas belåtenhet. Men marknaden, påpekar författarna, har aldrig varit intresserad av att bygga landet. Om företagen ansvarar för infrastrukturen kommer de att bygga den där den genererar störst vinst.

Därför kan man ringa med mobiltelefon i Stockholm men inte i Norrland. Därför kommer inget företag dra datakablar till Karesuando. Glesbygd betalar sig inte. Detta betyder ironiskt nog att distansarbetarens röda skogsstuga, det hus som IT-profeter håller fram som en nära förestående utopi, kommer att förbli en utopi.

Författarna hinner också göra upp med den populära föreställningen om Internet som en global by, ett instrument för upphävandet av orättvisor och utrotandet av fördomar. Bakom sina terminaler är alla jämlika, oavsett kön och hudfärg, brukar det heta. I själva verket blir alla bakom sina terminaler tvungna att tala amerikanska.

75 procent av världens telefoner finns i de nio rikaste länderna. Med fördelningen av datakraft är det garanterat ännu sämre. Om något kommer Nätet att förstärka informationsobalansen mellan den rika och den fattiga världen.

Kritiken av distansarbetes-utopin och myten om den globala byn är bara två av många relaterade trådar i något som närmast kan beskrivas som ett intellektuellt Dirty Harry- jobb. Larsmo och Ilshammar rensar upp i träsket av IT-flum. De teoretiska resonemangen förblir rätt grunda, vilket man har överseende med i bok som denna, skriven på ett slagfält.

I början av boken görs ett litet försök att placera in Internet i ett teoretiskt ramverk genom att med hänvisning till Habermas hävda att Nätet är en ny form av offentlighet. Tja, kanske det. Ett lika gott antagande skulle vara att Nätet är en plats som inte låter sig inrymmas i tudelningen mellan en privat och offentlig sfär. Mot slutet av boken hävdar man också att det är öppet hur Nätet egentligen ska förstås, att det kanske faller utanför alla gamla former.

Den egna visionen är desto klarare. Larsmo och Ilshammar ser med rätta i Internet ett potentiellt verktyg för fördjupad demokrati. Framför allt handlar det om att underlätta för människor att utnyttja offentlighetsprincipen. Om alla offentliga handlingar fanns tillgängliga på Nätet skulle det vara en smal sak att kontrollera vilken kommunalpolitiker som föreslagit vad i vilket ärende. Nu står dessa möjligheter under hårt tryck av en ålderdomlig datalag, EU där offentlighet är undantaget snarare än regeln, ett amerikanskt sätt att tänka i dessa frågor som smittat av sig i Sverige och kanske framför allt av det faktum att staten har överlåtit utbyggnaden av den nya infrastrukturen på näringslivet.

Kanske är net. wars 1997 års viktigaste debattbok, men framtiden kommer inte att objektivt avgöra om så är fallet eller inte. Hur framtiden skall se ut är liksom vad det handlar om.

+++ Ola Larsmo/Lars Ilshammar

net. wars - kampen om nätet

Atlas

Expressen