Andreas Montelius och Oivvio Polite. Första chattet.
I kulturens sommarserie "Korrespondenser" brevväxlar humanister och naturvetare med varandra. Första paret ut var författaren Sigrid Combüchen och immunologen Erna Möller. I andra omgången korresponderar en yngre generation per e-post: Oivvio Polite, kulturjournalist och medarbetare i Expressen, samt Andreas Montelius, doktorand i molekylär cellbiologi i Uppsala, under brevväxlingen verksam vid Princeton i USA.
(Kursiverade passager är citat ur tidigare brev.)
A till O
Enligt SvD finns det risk för en svensk brain-drain. Blir det till ett problem i din verksamhet?
I have poured some brains down the drain this week.
(God bless the souls of those beasts) (...seemed to lead into the heart of an immense darkness.)
Jag tror att vi kan komma att förlora good people we need. Min business bygger på att man rör sig hit och dit. De som inte åker utomlands två år efter examen som så kallad post doc är nördar, bara för att ta ett exempel. Oftast har man ett tätt samarbete med ett eller ett par labb.
Nästan alltid sker detta över gränserna, eftersom det oftast inte finns mer än ett spjutspetslabb inom området X i varje land (utom USA). När man är utomlands kan man ju bli kär, få barn och stanna. Brain-drain.
Men: Det kommer kineser och ryssar till Sverige också. Som arbetar dygnet runt mot oskäligt låg betalning, precis som i USA eller var fan som helst.
Och: Jag och flera forskare jag känner personligen upplever att vi är delar av ett stort projekt som inte känner nationella gränser. Grundforskning som med säkerhet kommer mänskligheten till nytta, men som befinner sig långt ifrån patent och kommers och den typ av brain-drain som SvD pratar om.
I SvD, och i DN med för den delen, vill man värna om en tillväxt som bara kan finnas i relation till en lägre tillväxt någon annanstans. Vi måste skapa ett bra företagarklimat annars flyr de och de landet, bla bla.
För en betraktare som ser välfärdsstaten och det goda gemensamma livet som politikens målsättning verkar resonemangen märkliga. Skära ner för att stå sig bättre i en kamp om siffror. När tror de att vi ska kunna återinföra tandvård som alla har råd med? Kan vi vinna hit företag genom att excellera i dålig anställningstrygghet och låga arbetsgivaravgifter och sedan plötsligt återgå till gamla goda tider? Naturligtvis inte.
SNS, ledarskribenter och debattörer måste ses för vilka de är: representanter för särintressen. Främst de stora företagen som lever glada dagar. Större löneskillnader är ett uselt sätt att bekämpa brain-drain, arbetslöshet eller något annat problem. En kraftig nedrustning av välfärdssystemet likaså. Att skära ned på skolan är oförlåtligt i sammanhanget. Vi behöver med stolthet och mod återta vår goda kurs. Det kommer att uppskattas av the good people we need.
Ett helt annat problem är moralen i samhället. Vi borde arbeta på strategier för att skapa större samhörighet, större solidaritet. Skäl att vilja arbeta för det gemensamma goda. Det är farligt att locka folk att stanna på helt individuella grunder (stora löneskillnader). USA har stora problem med att medborgarna inte identifierar sig med det gemensamma.
Motståndet ska fortsätta.
O till A
Tjaba.
"Och: Jag och flera forskare jag känner personligen upplever att vi är delar av ett stort projekt som inte känner nationella gränser."
Så lät det inte när du och jag, eller om det var jag och Sten, pratade. Du/han pratade om problemen som akademisk meritjakt skapar. Publish or perish. Folk hastar igenom sina experiment för att ha något att publicera, och publicera det innan någon annan gör det. Ingen hinner tänka.
Ungefär samma diagnos som Heidegger ställde på vetenskapen på tjugotalet. Den har förlorat relationen till sitt ursprung, vägleds inte längre av en övergripande strävan utan sönderfaller i en myriad knappologiska undersökningar. Detsamma kan förstås sägas om det mesta av den humanistiska forskningen.
"Ett helt annat problem är moralen i samhället. Vi borde arbeta på strategier for att skapa större samhörighet, större solidaritet. Skäl att vilja arbeta för det gemensamma goda. Det är farligt att locka folk att stanna på helt individuella grunder (stora löneskillnader). USA har stora problem med att medborgarna inte identifierar sig med det gemensamma."
No fucking wonder, särskilt i USA, som inte kan längre kan beskrivas som ett samhälle i någon mer kvalificerad bemärkelse. Amerikaner av i dag har inte mer gemensamt än Rocky Balboa och Ivan Drago.
"Naturligtvis inte. SNS, ledarskribenter och debattörer måste ses for vilka de är: representanter för särintressen. Främst de stora företagen som lever glada dagar."
Indeed. I hur stor utsträckning detta är fallet förstår jag först efter att ha läst Mats Lindqvists bok Herrar i näringslivet. Det blir tydligt hur mycket av samhällsdebatten som är kalkerad efter den jargong som odlas inom näringslivets subkultur.
A till O
Hej O.
I dag var jag på en föreläsning som gavs av chefen for Siajej. Syftet var till stor del att rekrytera personal - här finns ett flashigt lärosäte för statsvetare som heter Woodrow Wilson School, för övrigt det lärosäte där min franske lägenhetskamrat bedriver sina forskarstudier (du får själv bedöma om det är en bra eller dålig cover).
Av dessa rekryteras varje år någon student som får åka på träningsläger i Texas för att fixa till fysiken. För ett par år sedan uppdagades det att en lärare på skolan sålt matrikeln till ryssen ett par år i följd. Ett antal sumpade James Bond-karriärer.
Jag fick tillfälle att prata med den här Fred Vadfanhannuhette under lite lugnare omständigheter, eftersom en kollega charmat hans dotter. Jag frågade om avlyssning av e-post. Han sa att det görs. Dock främst av en annan agency - han pratade om svårigheten att rekrytera kompetent folk på området.
Jag renar protein och samlar hjältesagor.
O till A
Du är en hjälte, Monte. Jag hoppas att du skriver en deckare baserad på din Princeton-erfarenhet.
Jag tror du kan räkna med att din e-post screenas, det är så oändligt mycket enklare än att avlyssna till exempel telefoner. Skaffa PGP om du har något hemligt att berätta. Annars anser jag att revolutionen bör pågå för öppen ridå.
På tal om spioner har Mauras pappa nyligen anklagats för att vara indisk agent, inblandad i Palmemordet. Både detta och hans dementier i rikstäckande medier.
Expressen