I våras släpptes Nationalencyklopedins Ordbok (NEO) på cd-rom. Den mest omfattande ordboken över det svenska språket som någonsin färdigställts var nu försedd med ett elektroniskt gränssnitt och kraftfulla sökfunktioner. Konvolutet var ett bokband i rött konstläder, "så att man har något fint att titta på i bokhyllan" som Bra Böckers representant uttryckte det på pressvisningen. Tyvärr var det också det enda man fick för 1 950 kronor.
Det enda NEO gav ifrån sig var "Script X substrate error".
På Linnédata som utvecklat mjukvaran förklarade man att man haft "kompatibilitetsproblem med vissa bildskärmskort".
I god tid före julhandeln har Bra Böcker hunnit släppa även Nationalencyklopedin (NE) på cd-rom. Däremot har man inte hunnit få bukt med "kompatibilitetsproblemen". Min dator spelar först upp en newage-inspirerad filmsnutt och spottar sedan ur sig samma buttra felmeddelande som NEO. Kostnaden för informationen är denna gång 8 900 kronor.
En vän provkörde NE på sex stycken olika datorer. Bara på en av dem fungerade det. Även om Bra Böcker får fram en felfri version så finns det skäl att hålla i plånboken. Programvaran till NE är framtagen i ett multimediaverktyg som aldrig blev standard och därför inte kommer att uppgraderas till nya plattformar, vilket i sin tur betyder att NE kommer att vara svår att uppgradera.
Köper man NE på cd-rom i dag och det mot förmodan fungerar på den dator man har i dag så kan man alltid vara säker på att det inte kommer att fungera på den dator man har om fem år.
Vill man ha ett fungerande cd rom uppslagsverk till sin dator kan man titta på Focus 98 från Norstedts. Det är inte särskilt omfångsrikt, men väl värt sina 595 kronor. Trivs man med att läsa på engelska finns en rad riktigt bra cd-rom-encyklopedier att tillgå. Störst bäst och dyrast är Encyklopädia Britannica som också finns att tillgå som Internettjänst för 680 kronor per år.
Expressen