Du är i åldern 55 till 65. Någon gång under 1993-1994 flydde du från
kriget i Bosnien. Vid det laget hade de flesta Europeiska regeringar
hunnit införa visumtvång för bosnier. Du lyckades dock skaffa dig ett
kroatiskt pass. Sådana var inte svåra att komma över. Genom att utfärda
pass kunde det unga Kroatien, som redan härbärgerade 400 000 flyktingar,
leda vidare en del av flyktingströmmen.
Med ditt nyförvärvade pass tog du dig till Sverige. Här blev du
kategoriserad som bosnienkroat. Sedan dess har dina barn och barnbarn
fått permanent uppehållstillstånd av humanitära skäl. Din anknytning
till Sverige bedöms dock inte vara tillräckligt stark för att du ska få
stanna. Du innehar medborgarskap i Kroatien, riskerar inte förföljelse
där och kan därför avvisas dit. 600 personer i Sverige delar ditt öde.
I slutet av juni åkte representanter för flyktingorganisationen Länderkommittén för f d Jugoslavien till Kroatien och Bosnien för att söka upp och prata med bosninenkroater som avvisats från Sverige till Kroatien under 1994-1998. I går presenterade de sin rapport.
Det är en oerhört nedslående läsning.
Kroatien är slaget i spillror. Något återuppbyggnadsarbete går det i dagsläget knappast att tala om. Ingen av de familjer Länderkommittén träffat har kunnat komma in i det kroatiska socialförsäkringssystemet.
Det som återstår är att vända sig till släkten och den finns i Bosnien. Folk där bor i utbombade hus vars ägare är flyktingar någon annanstans på Balkan. Några har jobb, men lönerna är låga och betalningarna släpar efter. Humanitär hjälp saknas nästan helt. Mat odlas i trädgården.
Journalisten Ingemar Haglund som följde med Länderkommittén beskriver Bosnien som ett enda stort läger. I den verkligheten hamnar de individer som avvisas.
Man kan bara spekulera i varför den svenska regeringen hållit en så hård linje i denna fråga. Möjligtvis är det svenska agerandet ett sätt att bereda marken för den tyska regeringen som är angelägen om att kunna utvisa Tysklands 80 000 bosnienkroater. Att så skulle vara fallet förnekas av statssekreterare Gun-Britt Andersson.
Länderkommittén menar att varje bosnienkroat som avvisas i dag utgör en belastning för den allt annat än stabila situationen i Kroatien och Bosnien.
I Länderkommiténs rapport citeras bland andra Lars-Johan Lönnback vid Office of High Representative i Sarajevo (tidigare under Carl Bildts ledning): "Ingen som är härnere och ser situationen kan ju tycka att det är lämpligt att avvisa flyktingar just nu." Gun-Britt Andersson vill inte kommentera Lönnbacks bedömning.
Om en ny konflikt blossar upp i regionen är Sverige och andra europeiska länder i högsta grad medskyldiga.
Expressen