Papp-makt. rekyl.

I våras tillbringade jag några veckor på Stockholms tingsrätt med att gå igenom vårdnadstvister. En stor andel av de fall som rubricerats som vårdnadstvister visade sig i själva verket handla om underhållsbidrag.

Många pappor överlåter utan strid vårdnaden av sina barn till modern, men processar om underhållet. Att män har svårare att skiljas från sina pengar än från sina barn var en nedslående men kanske inte helt förvånande upptäckt.

Att de pappor som faktiskt kämpar för att få sina barn i allmänhet har mycket dåliga utsikter att få vårdnaden kom inte heller som en direkt överraskning. Under perioden 1987-1992 streds det om 132 barn på tingsrätten. I 44 fall fick fadern vårdnaden.

Många gånger har modern tilldömts vårdnaden interim-istiskt. Under de ofta långdragna tvisterna bor barnet alltså hos henne. När dom faller i vårdnadstvisten, två eller tre år senare, ligger inte bara parternas lämplighet som föräldrar i vågskålen utan också den tid som förlupit sedan den interimistiska domen.

Rätten resonerar alltså så här: Både parterna är i och för sig lämpliga som föräldrar, men barnet har bott så länge hos modern att en överflyttning av vårdnaden skulle kunna skapa oro hos barnet.

Britta Svensson skrev här i Expressen att kvinnan "eftersom hon bär, föder och ammar barnet är mer oumbärlig än mannen". Nina Lekander refererade 14/9 en barnforskare som hävdar att vårdnaden om små barn i vårdnadstvister bör anförtros ena parten.

Vad forskare tror om barns behov såväl som om bröstmjölkens välsignelser växlar som kjollängder. Ingen kan med säkerhet säga att barn far illa av att bo växelvis hos modern respektive fadern. Vad man däremot kan hävda med stor säkerhet är att fäder kommer att ha ännu sämre utsikter att få vårdnaden om sina barn om lagen förordar ensam vårdnad.

Den här debatten handlar inte om barns bästa. Barnets bästa är, som alltid i vårdnadsfrågor, ett slagträ som parterna tillgriper. Snarare handlar den om vad det skall innebära att vara man respektive kvinna.

I nästan allt innebär ökad jämställdhet att män måste överlämna makt till kvinnor. Något som de aldrig gör frivilligt.

Frågan om vårdnad av barn är ett område där ökad jämställdhet betyder att kvinnor måste överlämna makt till män. Det är inte förvånande att de inte gör det frivilligt.

Expressen