I fjol dömdes mjukvarujätten Microsoft för brott mot de amerikanska antitrustlagarna. I förra veckan hävdes domen. Appellationsdomstolen fann att underrättsdomaren uttalat sig partiskt om företaget. Allt detta rapporterades i fredags på världens näringslivssidor med avslutande kommentarer om effekten på Nasdaq. Men det finns annat än börskurser som bör motivera ett intresse för utvecklingen kring Microsoft. Det som gör Microsofts monopolställning riktigt oroande är att den håller på att växa till att också innefatta mediemarknaden, åtminstone på nätet.
Enligt SCB använder en tredjedel av Sveriges befolkning Internet
dagligen. Det främsta användningsområdet, vid sidan av e-post, är att
"inhämta information". För unga användare är Internet i vissa avseenden
en informationsbärare likvärdig med papperstidningar.
Våra mediekonsumtionsvanor förändras tydligt till Internets fördel.
Samtidigt ökar ägarkoncentrationen på nätet. Fyra företag kontrollerar hälften av all tid amerikaner tillbringar online: Napster, America Online, Yahoo och Microsoft. För två år sedan innefattade listan elva företag. Min gissning är att listan kommer att ha krympt ytterligare till år 2003 och att Microsoft kommer att vara kvar på den. Det är inte sannolikt att något som händer i en domstol kommer att ändra på det. Torsdagens dom diskuterar explicit det problemet. Webbläsarkriget är redan historia. Microsoft vann. Inget tänkbart straff skulle kunna göra jättens eventuellt kriminella handlingar till en dålig affär.
Microsoft har varit inblandat i konkurrensmål sedan början av 90-talet och hela tiden har företagets marknadsandelar ökat.
Internets diskussionsgrupper är fulla av människor som tror att Bill Gates är mörkrets furste, men Microsoft följer bara nätverkets logik.
Ett nätverks värde bygger på att deltagarna följer samma standard. Det kan åstadkommas genom öppna standarder eller genom företagsmonopol.
Länge fanns det till exempel privata alternativ till de öppna protokoll som vi i dag använder för e-post. När den öppna standarden nått en viss omfattning dog de privata alternativen hastigt ut. Det kostade för mycket att stå utanför. På andra områden har Microsoft lyckats etablera en liknande dominans. In i det längsta försökte de etablera ett privat alternativ till Internet som helhet. Även om den satsningen misslyckades har Microsoft framgångsrikt fortsatt sammanflätningen av teknologi, distribution och innehåll.
En krönikör i torsdagens Washington Post beskriver en obehaglig men sannolik framtid där ett Microsoftprogram, liknande det irriterande gemet Clippit från Officeprogrammen, vägleder henne genom en vanlig dag. En dag under vilken Microsoft lyckas få ut ett par cent ur allt hon företar.
Den som vill ha sina dystopier serverade redan i dag kan besöka Microsofts delägda nyhetstjänst www.msnbc.com och följa "bevakningen" av rättegångarna mot Microsoft. Där kan man se Gates tal till nationen på webb-tv, eller varför inte höra vad några vanliga människor på Microsoftuniversitetet har att säga om domstolens utfall. Allt förutsatt att man använder Microsoft Media Player.
Dagens Nyheter