Vad skulle Popper säga?

EFTER MORDET PÅ Anna Lindh har många opinionsbildare pratat om hotet mot det "öppna samhället", ofta utan att förklara vad de egentligen menar. Ibland tycks det handla om medborgarnas möjlighet att möta sina folkvalda på Vivo. Ibland verkar det inbegripa hela demokratin. I ett sådant läge kan det vara bra att gå tillbaka till källan.

Termen myntades av den franske filosofen Henri Bergson på 30-talet, men blev känd genom Karl Poppers bok "Det öppna samhället och dess fiender" från 1945. Tidigare hade Popper gjort sig känd som vetenskapsteoretiker. En teori är vetenskaplig, menade Popper, om den är potentiellt möjlig att motbevisa. Vetenskapliga teorier är helt enkelt sådana som man kan göra sig av med.

Poppers vetenskapsteori präglade också hans samhällsfilosofi. Stora delar av "Det öppna samhället och dess fiender" är en uppgörelse med Marx, Hegels och alla andra som tror att historien är lagbunden eller förutbestämd. Samhällen där en sådan pseudovetenskaplig historicism upphöjs till ideologi kommer att sluta sig för nya idéer och utvecklas i en totalitär riktning. Varför vara lyhörd för problem och lösningar som dyker upp i den verkliga världen när man redan vet hur historien kommer att utveckla sig? Poppers eget ideal, det öppna samhället, kännetecknas inte i första hand av att medborgarna väljer sina företrädare, utan av att de kan göra sig av med dem utan att ta till våld.

Anna Lindh saknade livvakter. Är det viktigt att ministrar i framtiden går utan livvakter för att Sverige skall förbli öppet i Poppers bemärkelse? Jag tycker inte det. Polisstaten utmärks inte av polisernas mängd utan av deras befogenheter. Den kultur i vilken man kan träffa landets ledande politiker i gathörnet är en kultur som bara kan växa i ett öppet samhälle, men den är inte detsamma som det öppna samhället.

Platon, Hegel och Marx var enligt Popper det öppna samhällets fiender.

I Poppers samtid hade dessa filosofer arvingar i nazismen och kommunismen. I dag företräds de totalitära ideologierna bara av marginaliserade sekter. Vilka är öppenhetens fiender i dag? Ekonomisk teori och laissez-faire-liberalismen, svarar Poppers mest namnkunnige elev, finansmannen George Soros. Vare sig man stämmer in i hans dom mot liberalismen eller inte måste man ge honom halvt rätt. Hotet mot det öppna samhället kommer från stora strukturer i samhällets centrum, inte från ensamma galningar med kniv.

Dagens Nyheter