50 000 gratis artiklar att använda

På nätet pågår en kraftmätning mellan encyklopedierna. Själv har jag helt slutat använda Encyclopedia Britannica. Däremot slår jag dagligen i gratisalternativet Wikipedia som redigeras av frivilliga. Du kan själv börja lägga in artiklar i dag. Men kom ihåg att det du skriver nagelfars av andra encyklopedister, vilket borgar för en viss tillförlitlighet.

För encyklopedisk information om Sverige och svenskar är jag fortfarande hänvisad till Nationalencyklopedin (NE). Men inte så länge till. Den svenska grenen av Wikipedia (sv.wikipedia.org) närmar sig 50 000 artiklar. Förmodligen bryts vallen i slutet av november.

Det var vid 50 000 artiklar som tillväxten av de engelska och tyska upplagorna verkligen tog fart. Om svenska Wikipedia följer de utländska syskonen växer den om NE under 2006.

Och så en uppmaning till alla er som läst 500 poäng i nordiska språk och alltid drömt om ett genombrott som lexikografer. Ägna lediga stunder åt att fylla Wikipedias systersajt, ordboken på sv.wiktionary.org. Jag är så trött på det klumpiga gränssnittet till NE:s nätordbok.

Dagens Nyheter