Fjärde gången gillt för "24". Hotbilden från Orienten går igen

För ett par veckor sedan rullade en ny säsong av thrillerserien "24" i gång i USA. Jag sitter klistrad. Under säsong tre utgjordes hotet av en brittisk psykopat. Det funkade inte så bra i Foxproducerade "24" som tar mycket av sin världbeskrivning från egna nyhetsprogrammet Fox News. När utfärdades senaste terrorvarningen för brittiska psykopater?

I år är skurkrollen tryggt tillbaka hos getknullarna. Inshallah. Här bjuds en festmåltid för den som vet att avnjuta orientalistiska hotbilder. Shohreh Aghdashlou (jättestor i Iran före revolutionen) gör en underbar turkisk terrormamma i den amerikanska villaförorten. På ytan assimilerad men alldeles under en kallhamrad fundamentalist.

Men inte lika kall som hjälten. Kiefer Sutherland är agent Jack Bauer. Sedan ett par år har han haft skrivbordstjänst men femton minuter in i första avsnittet är han åter aktiv på fältet. Efter ytterligare tjugo minuter skjuter han en tillfångatagen terrorist i benet för att utvinna information.

Jack har alltid varit en ganska trist figur. Hans mest utmärkande karaktärsdrag är just hans förmåga att använda hur mycket våld som helst för att nå resultat. Han är en Harry Callahan för 2000-talet. Hans chefer är ofta hariga byråkrater som motsätter sig användningen av tortyr. Sådana går det illa för. Men i år är hans högsta chef försvarsminister Jack Heller som visar sig vara av det rätta virket när han sanktionerar tortyr på sin egen son, en naiv flummare som resonerar "som en Mellanstadie-Michael Moore".

När Kiefer själv var liten stödde pappa Douglas och mamma Shirley Svarta pantrarna. Först handlade det mest om pengar. Senare blev Shirley anklagad för att försöka köpa handgranater till Pantrarna och fick vid ett tillfälle sitta i häkte några dagar. Den som ändå fick vara en fluga på väggen när familjen Sutherland träffas. Vad säger de om rollkaraktären Jack Bauer? Kanske har mamma Shirley en viss förståelse för den där "by any means necessary"-attityden. Vad var det H Rap Brown sa? "Våld är lika amerikanskt som körsbärspaj."

Åh Jack min lilla cherry pie, det är så mycket körsbär i dig.

Dagens Nyheter