Se upp för ett annorlunda lussetåg, Mauricio Rojas.

I morgon offentliggör Brottsförebyggande rådet en ny rapport om invandrares kriminalitet. Om den innehåller något väsentligt nytt så kommer jag och gör lap dance för rapportförfattarna i Brås fikarum.

Den orädde sanningssägaren Mauricio Rojas skrev om rapporten i går på DN Debatt. Får man tro honom innehåller rapporten sensationellt nya och potentiellt "kontroversiella" sanningar.

Han påstår också att invandrares brottslighet inte är väl utredd och yrar om att det skulle bero på att den är en "känslig aspekt av vår verklighet". Prat. Få aspekter av invandrares liv är så väl utredda som just vår brottslighet.

Invandrare är, lite beroende på hur man väljer att definiera dem, ungefär dubbelt så kriminella som svenskar. Pratar man procent så gäller att ungefär en procent av de svenskfödda invånarna och två procent av de utlandsfödda finns i lagföringsstatistiken. Tittar man på ett längre tidsutsnitt växer siffrorna. 99 respektive 98 procent finns alltså inte där. Också för de landsgrupper med sämst siffror gäller att 95 procent är laglydiga.

Statistiker brukar passa sig för att göra generaliseringar om orsaksförhållanden. Om det finns stöd i rapporten för Rojas
påstående att "Kultur arv ligger bakom invandrares brottslighet" så kan det bli en lap dance för Mauricio också. Jag kan till och med tänka mig att slänga in en erotisk massage i paketet.

Medan invandrares brottslighet är mycket väl utredd har det inte forskats mycket om i vilken utsträckning vi diskrimineras av poliser, åklagare och domare. Journalister har i åratal dokumenterat diskriminering av invandrare i rättsväsendets alla nivåer. Varför har det inte föranlett Brå, domstolsverket eller våra kriminologiska institutioner att undersöka frågan?

Expressen