Rajars poddradiostatistik

Rajar heter företaget som gör lyssnarundersökningar för radio i Storbritannien. För ett tag sedan släppte de en specialrapport om radiolyssnade över nätet. Intressant läsning för alla poddradiomissionärer.

En genomsnittlig vecka lyssnar drygt 8 miljoner britter, cirka 16% av befolkningen, på radio över nätet. Majoriteten av lyssningen är streamad radio. Poddradion når 1.87 miljoner lyssnare per vecka.

Den genomsnittlige poddlyssnaren prenumererar på 3,16 poddar, lyssnar 53,6 minuter i veckan. Humor och musik är de mest populära genrerna. iTunes är den i särklass mest använda mjukvaran för poddradiolyssnande. 80% lyssnar på poddar i datorn och 60% lyssnar i en bärbar mp3-spelare.

På frågan om vilka fördelar poddmediet har svara 60% "Jag kan lyssna när jag vill" och 25% "Jag kan lyssna på program jag missat." Bara 5% anger möjligheten att föra över till en bärbar spelare som en fördel. Det är alltså time-shiftingen snarare än mobiliteten som är den stora grejjen för den genomsnittlige lyssnaren.