Moderaterna mot Apartheid?

Ulf Adelsohn i Aftonbladet
850813

Några pressröster har slagit ner på historieförfalskningen som Moderaterna bjuder på i ett nytt "idéprogram". Framförallt stör man sig på att Moderaterna påstår att att de skulle bidragit positivt till att allmän och lika rösträtt infördes i Sverige. Däremot har jag inte sett någon påminna om att Moderaternas påstående att de skulle ha arbetat mot Apartheid förstås också är rent nys.

Moderata samlingspartiet, tidigare Högerpartiet, har aldrig verkat för avskaffandet av Apartheid, vare sig i Sydafrika eller i Rhodesia. Det har däremot andra partier i det borgerliga blocket. När Apartheidfrågan på allvar kom upp på den svenska offentlighetens dagordning i mitten av 60-talet, var det inte en vänsterfråga. (På samma sätt som ställningstagandet för de svartas rättigheter i USA inte var en vänsterfråga. Herbert Tingsten var till exempel  mycket viktig när det gällde att introducera medborgarrättsfrågan för en svensk pulik.) Det fanns en bred politisk konsensus över blockgränserna och i civilsamhällets organisationer mot Apartheid. De enda viktiga institutionerna som aldrig var med på tåget var just Högerpartiet och näringslivets intresseorganisationer.  Och så förblev det också genom decennierna.

Faksimilbilden ovan är från Aftonbladet den 13 augusti 1985. TT-artikeln nedan från samma dag:

  • Nej, jag ångrar ingenting. En neger är en neger och en svensk är en svensk.

Det säger moderatledaren Ulf Adelsohn som kommentar till den debatt som hans uttalande för TT om Sydafrika väckt.
Det var i samband med ett besök vid Persberg gruva utanför Filipstad i måndags som Adelsohn gjorde sina uttalanden om negrerna - utalanden som sedan angripits.

Persbergs gruva har stark konkurrens från Sydafrika och apropå en bojkott av sydafrikanska varor utbrast Adelsohn:

  • Om vi bojkottar varor från Sydafrika bli ju dom stackars negrerna där nere arbetslösa.

Efter att på tisdagen ha tagit del av debatten och sett rubriker som "Adelsohn i Blåsväder" säger moderatledaren:

  • Jag står självfallet för vad jag sagt. Jag nämner alltid saker och ting vid deras rätta namn. Och att negrerna blir arbetslösa om vi bojkottar deras varor är ett faktum.

TT 850813

Det här blev lite kort eftersom jag nu måste återgå till arbetslinjen. Vill du veta mer om Sverige och Apartheid kan du lyssna på dokumentären som jag och Siri Ambjörnsson gjorde för P3-dokumentär förra året.