Hur korven blir till.

Igår blev jag uppringd av DNs reporter Fredrik Söderling. Han hade hittat ett upprop mot rasistisk barnkultur på nätet, trodde att det var jag som låg bakom det och ville därför prata med mig om det. Jag förklarade ganska ingående att jag inte skrivit uppropet, inte distribuerat det och inte tagit initiativ till det.

Jag förklarade att uppropet kommer från John Jennings, som forskar och undervisar om Visuell kommunikation på ett amerikanskt universitet. Jag förklarade också att jag uppmärksammat John Jennings (och andra svarta amerikaner) på Lilla Hjärtat men att jag inte var ansvarig för saker som de sedan gjorde med informationen.

Initiativet till John Jennings upprop mot spridandet av rasistisk barnkultur är helt och hållet hans eget. I arbetsprocessen skickade han mig ett utkast, men den färdiga versionen hade jag inte ens tillgång till när Fredrik Söderling ringde mig igår. Jag tycker att uppropet är mycket bra och har inga problem med att förknippas med det, men det är alltså inte jag som står bakom det.

Idag ringde jag upp Fredrik Söderling och frågade hur han, efter det samtal vi hade igår, kunde skriva att jag tagit initiativ till uppropet. Sammanfattningsvis svarar han att jag ägnar mig åt hårklyverier. För den som är nördigt intresserad av journalistiska arbetsprocesser finns hela vårt samtal från idag här nedantill. Dessvärre spelade jag inte in gårdagens samtal.

[soundcloud url="http://api.soundcloud.com/tracks/68137649" params="" width=" 100%" height="166" iframe="true" /]